GIMENO, MANEL ; VALLESPÍN, JAUME ; FREIXA, JOSEP
Les societats rurals experimenten, per diversos motius i de manera cíclica, transformacions alienes al seu propi tarannà que les duen cap a una modernitat, volguda o no, que capgira els vells estatus socials i econòmics.
En aquest treball sobre el comerç a Rialp durant el segle XX queda reflectit com l'evolució del poble incideix plenament en l'activitat comercial, i com les velles botigues segueixen obertes fins que es veuen obligades a tancar a causa tant de la falta de continuïtat generacional com pel fet de veure's superades per una modernitat que ha canviat els tradicionals mètodes comercials. Precisament, és aquesta lenta pèrdua de memòria col·lectiva, agreujada a mesura que passen les generacions, el motiu principal d'aquest treball.
El record d'aquests petits comerços plens de productes, dels artesans, de les indústries de la llana, dels cafès on s'hi transmetia la història local, de tots i cadascun d'ells, que dia a dia també varen ajudar a configurar el Rialp actual, no pot quedar en l'oblit, i per aquest motiu és necessari donar-lo a conèixer a les generacions que vindran.
Una recerca acurada tant en el vessant documental com en el de tradició oral, en la qual han participat també molts veïns, ha permès una recopilació rigorosa i exhaustiva del teixit comercial de Rialp. Aquest treball, reflectit en aquest llibre, no hauria estat possible sense la implicació de l'Ajuntament de Rialp.