ELS INSTRUMENTS DE MÚSICA TRADICIONALS

ELS INSTRUMENTS DE MÚSICA TRADICIONALS

Editorial:
BRAU
Any d'edició:
Matèria
Tradicions i textos locals
ISBN:
978-84-18096-39-6
Pàgines:
184
Enquadernació:
Rústica
Disponibilitat:
estoc disponible

24,00 €
Comprar

Aquest llibre posa l'èmfasi en els instruments tradicionals, aquells que hem triat com a identitat de la nostra cultura, però també en d'altres de molt populars, que no sempre s'han considerat dignes de ser estudiats al món acadèmic i que han tingut les seves pròpies maneres de transmetre la informació -sovint de forma oral- per ser tocats o, fins i tot, construïts.
Els instruments musicals són eines creades per generar sons de tota mena: sons per emocionar, per ballar, per cantar, per avisar, per jugar, per comunicar, per transcendir, per generar comunitat o per entretenir-nos. Catalunya és un lloc ric pel que fa a la presència d'instruments de tot tipus: n'és territori creador i és, a la vegada, espai d'acollida i transformació de molts instruments d'altres llocs.
D'instruments n'hi ha de moltes classes diferents. Alguns es poden estudiar al conservatori i sentir-se a les sales de concert, d'altres tan sols els sentirem en un únic ritual a l'any en un lloc concret i alguns altres dubtarem si cal considerar-los o no instruments per la seva funció o senzillesa i per la proximitat al món de la joguina.
L'estudi analitza tot l'univers sonor de la cultura tradicional, des de la música que es pot fer amb el propi cos (veus que canten, sons que utilitzen el cos com a instrument) fins als instruments que no fan música (campana, xiulet), tot passant pels nostres instruments identitaris (gralles, dolçaines, tarotes, flabiols, tambor, cornamusa), els instruments tradicionals transformats per a la sardana, l'acordió diatònic del Pirineu, els instruments de percussió (pandero, tambor, timbal, tabal), els instruments de corda (guitarres, arpes, salpiris, rabecs, violins, viola de roda) i les agrupacions musicals com ara corals, cobles, rondalles, bandes i xarangues i grups de folk.
Com és habitual a la col·lecció, l'obra té una gran voluntat gràfica, amb fotografies d'arxiu i actuals. Malgrat el rigor i l'aportació de dades, el llenguatge és de caire divulgatiu; està, per tant, adreçat a tots els públics i pensat tant per a aquells que s'interessen per primera vegada pel món dels instruments tradicionals com per aquells altres que cerquen una informació més contrastada i detallada.