GUIA D'INDRETS MÍTICS I LLEGENDARIS DE LA RIBAGORÇA ROMÀNICA

GUIA D'INDRETS MÍTICS I LLEGENDARIS DE LA RIBAGORÇA ROMÀNICA

Editorial:
COSSETANIA
Any d'edició:
Matèria
Excursionisme
ISBN:
978-84-9034-028-8
Enquadernació:
Otros
Disponibilitat:
Disponible en 2/3 dies laborables

17,90 €
Comprar

Guia dels indrets mítics i llegendaris de la Ribagorça romànica
El treball consisteix en la descripció d'un centenar d'indrets en els quals la fantasia popular ha teixit històries fantàstiques o més o menys llegendàries al llarg del segles (coves d'encàtaires, planells de bruixes, tarteres de minarons, imatges miraculoses...).
Aquesta guia es proposa estudiar aquells indrets del territori on la imaginació dels ribagorçans ha situat fets que van tenir lloc en un època ancestral o bé en un passat concret, però mitificats amb el pas del temps per la visió del poble. Es tracta en la majoria dels casos de narracions, fantàstiques o senzillament curioses, que intenten explicar l'origen d'una advocació religiosa, l'origen d'un nom de lloc o qualsevol altre fenomen, sigui geològic, històric, artístic, administratiu... Es poden distingir dues classes d'indrets: els naturals i els culturals, és a dir, de construcció humana.
Quant als naturals, es tracta de paratges propis del paisatge de muntanya: penyes, coves, avencs, roques, congostos, fonts, tolls, collades, altiplans, boscos... Indrets freqüentats pels pastors, o accidents geogràfics peculiars, que criden l'atenció i que per tant, són propensos a desplegar la imaginació del poble. Hi abunden de manera especial les coves, entre les qual cal distingir una doble tipologia: les esplugues i els anomenats grallers. La peculiar i variada geologia del Pre-pirineu ribagorçà, conformada per dues serres calcàries (el Turbó i Sant Gervàs) i dues de conglomerat (Lleràs i el Cis) propicien aquest tipus de fenòmens. En canvi, en les valls pròpiament pirinenques, escassegen les coves a causa del composició del materials que conformen el Pirineu axial. Per altra banda, en aquests cims impressionants així com en les penyes i estanys que els envolten hi escassegen també els indrets mítics, a causa de la distància que els allunya dels nuclis de població.
Perquè hi hagi llegenda, hi ha d'haver gent que la imagini i que la recordi. A banda de coves, la geografia ribagorçana és generosa en fonts, barrancs, penya-segats, roques, turons, altiplans...i altres accidents geogràfics propicis d'excitar la imaginació.
Pel que fa als indrets culturals, ens referim a construccions humanes, entre les quals incloem ermites, monestirs, cases pairals, ponts, castells, monuments megalítics o les ruïnes d'un poble abandonat.
En la font originària d'on brollen els relats llegendaris hi poden distingir tres dolls principals, per bé que sovint l'aigua de l'un i de l'altre es barreja, de manera que es fa difícil de destriar. El doll que podríem anomenar llibresc o erudit, ja que s'alimenta de fets suposadament històrics, no és gaire important a la Ribagorça. Llegendes com el senyor d'Erill, un dels nou barons de la fama), els moros de d'Espluga de Serra, o el senyor d'Espés, s'han difós probablement des de medis erudits per aquesta via. Per contra, el doll de la religió cristiana és sense dubte el que baixa més cabalós en el llegendari ribagorçà. Històries miraculoses escampades durant segles pels monjos dels monestirs de Lavaix, d'Alaó i d'Ovarra, pels ermitans dels santuaris, pels rectors de desenes de parròquies i per la mateixa seu episcopal de Roda d'Isàvena. En tercer lloc, tenim les llegendes que pròpiament podríem qualificar d'origen popular, com les histories protagonitzades per encantàries, diaplerins i d'altres personatges que no semblen provenir dels erudits ni de la religió cristiana. Amb tot, sigui quina sigui la procedència, a còpia de temps el poble s'ha fet seu el relat, i en aquest sentit podem dir que totes les llegendes ho són de populars.
La guia, a tot color, conté un mapa al principi de cada capítol, fotos en color d'elements o indrets identificatius i un quadre de cada mite o llegenda on s'hi expliquen les fonts, la situació i uns aclariments.

Altres llibres de l'autor

 • LA LLARGA MIGDIADA DE DÉU
  Titulo del libro
  LA LLARGA MIGDIADA DE DÉU
  COLL, PEP
  França, maig de 1940. Samuel Silverstein, un transportista d'origen jueu, es troba atrapat dins de l'èxode de fugiti...
  estoc disponible

  20,90 €

 • QUÈ FAREM, QUÈ DIREM?
  Titulo del libro
  QUÈ FAREM, QUÈ DIREM?
  COLL, PEP
  La majoria de les cases bones del nostre Pirineu s'havia enriquit gràcies a l'activitat dels minairons. Amb l'abandó...
  estoc disponible

  12,50 €

 • DOS TAÜTS NEGRES I DOS DE BLANCS
  Titulo del libro
  DOS TAÜTS NEGRES I DOS DE BLANCS
  COLL, PEP
  La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó ...
  Disponible en 2/3 dies laborables

  21,00 €

 • LLEGENDES D'ARREU DE CATALUNYA
  Titulo del libro
  LLEGENDES D'ARREU DE CATALUNYA
  COLL, PEP
  En tornar d'un congrés, uns especialistes en llegendes de Catalunya es queden atrapats en un poblet dels Pirineus du...
  Pendent de confirmar

  16,95 €

 • L'ABOMINABLE CRIM DE L'ALSINA GRAELLS
  Titulo del libro
  L'ABOMINABLE CRIM DE L'ALSINA GRAELLS
  COLL, PEP
  Un crim horrible trasbalsa la vida d'una petita i tranquil·la ciutat de comarques. Feliciano Morán, diputat conserva...
  Disponible en 2/3 dies laborables

  7,95 €